Żadne wędliny i żadne sery. Teraz to tanie smarowidło króluje na moich kanapkach

Dodano:
Pasta kanapkowa à la smalec z suszoną śliwką Źródło: Shutterstock / Joanna 12
Pasta kanapkowa lepsza niż klasyczny smalec powstanie raz-dwa. Użyjesz samych tanich składników, a smak przebije najlepsze sery i wędliny. Musisz spróbować.

Smalec to kultowy polski przysmak. Od jakiegoś czasu na popularności zyskują również roślinne alternatywy tego, jednak mało zdrowego, smarowidła. Jedna z nich tak mi zasmakowała, że robię ją teraz niemal non stop. Zapomniałam już nawet o ulubionych wędlinach i serach, bo mimo iż pasta nie zawiera ani grama mięsa czy nabiału, smaku w niej co niemiara. Kanapki z nią sycą na długo, a rodzina zajada się nimi z ochotą.

Jak zrobić smalec bez mięsa?

Prosty przysmak przypominający smalec przygotowuję z białej fasoli. Ugotowany strączek, najczęściej z puszki, łączę z podsmażoną cebulą oraz posiekanymi śliwkami suszonymi. Pastę zawsze doprawiam obficie majerankiem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Dodatki podgrzewam na patelni wraz z cebulką, by uwolniły aromat. Takie smarowidło smakuje obłędnie.

Przepis: Pasta kanapkowa à la smalec z suszoną śliwką

Pyszne smarowidło z suszoną śliwką, które deklasuje najlepsze wędliny i sery.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
80 w każdej porcji

Składniki

  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 średnia cebula
  • 100 g suszonych śliwek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka majeranku
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówFasolę odsącz z zalewy i dokładnie opłucz. Cebulę obierz i posieka. Śliwki pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Smażenie cebuli z dodatkamiNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Zeszklij na nim cebulę. Dopraw ją majerankiem oraz pieprzem. Zdejmij z ognia i przestudź.
  3. Wykańczanie smalcu z fasoliBiałą fasolę, suszone śliwki oraz letnią cebulkę wrzuć do pojemnika blendera. Wsyp szczyptę soli i zblenduj wszystko na gładką pastę.

Jak podawać pastę kanapkową à la smalec?

Smarowidło z suszoną śliwką świetnie smakuje z chlebem razowym, pieczywem na zakwasie lub bułkami wieloziarnistymi. Moja rodzina lubi je też zjeść na grzankach z dodatkiem dobrej oliwy z oliwek. Warzywna pasta przypominająca smalec sprawdzi się też bardzo dobrze jako farsz do pierogów lub naleśników. Dobrym pomysłem będzie również zaserwowanie jej w formie przekąski wraz z warzywnymi słupkami lub paluchami chlebowymi grissini.

Wskazówki dotyczące smalcu bez mięsa

Pasta kanapkowa à la smalec będzie miała bardziej kremową konsystencję, jeśli dodasz do niej trochę wody w trakcie blendowania. Jeśli jednak wolisz, gdy w smarowidle do pieczywa są wyczuwalne kawałki warzyw nie blenduj składników bardzo dokładnie. Możesz również pokusić się o dodanie chrupiących frykasów takich jak orzechy włoskie lub nasiona słonecznika. Bardziej aromatyczną pastę z kolei uzyskasz, gdy poza majerankiem dodasz jeszcze mielone ziele angielskiego, czosnek – świeży lub granulowany – albo suszony lubczyk. Podsmaż je wraz z cebulą, a dobrze się połączą i rozwiną smak.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...